×

Therapie in de kijker: samen lezen

"Samen lezen brengt mensen op een bijzondere manier samen," vertelt Karolien, ergotherapeut in PZ Sint-Alexius. "Door gezamenlijk verhalen en gedichten te lezen, kunnen patiënten zich zowel ontspannen als verbinding vinden met elkaar." Karolien geeft sinds een aantal jaar leestherapie op een aantal afdelingen binnen het ziekenhuis en vertelt vol enthousiasme over haar ervaring.

Karolien legt uit hoe deze therapie werkt: "We lezen in kleine groepen van ongeveer tien mensen. Ik lees een kort verhaal of een passage voor en stop regelmatig om open vragen te stellen. Deze vragen polsen vooral naar de interpretatie van bepaalde passages of personages en naar de beleving van de deelnemers.”

Het interactieve karakter van samen lezen is een belangrijk aspect. "Het gaat niet alleen om het luisteren naar een verhaal," zegt Karolien. "De uitwisseling van ideeën en emoties in de groep heeft een sterk effect. De patiënten vinden in de verhalen die we lezen aanknopingspunten om ervaringen uit hun eigen leven te delen. Ook krijgen ze de interpretaties van anderen te lezen en krijgen ze zo inzicht in andere manieren om naar bepaalde zaken te kijken.”

Een veilige en ondersteunende omgeving is belangrijk voor samen lezen. "Iedereen moet zich op zijn gemak voelen," benadrukt Karolien. "Niet iedereen hoeft iets te zeggen; stil luisteren is ook waardevol. Er zijn geen juiste of verkeerde antwoorden."

Karolien volgde een opleiding bij het Lezerscollectief om deze therapie te kunnen geven. "Het Lezerscollectief voorziet ons van veel materialen en verhalenbundels," vertelt ze. "Daarnaast kies ik zelf ook verhalen uit die bij de groep passen. We bespreken allerlei thema's, wat ervoor zorgt dat elke sessie anders is."

Op het einde van elke sessie wordt een gedicht gelezen dat past bij het verhaal. "De deelnemers kunnen het gedicht meenemen en later herlezen," zegt Karolien. "Ik merk dat patiënten vaak teruggrijpen naar de gedichten die we hebben gelezen.”

"Deze therapie kan helpen om stress en angst te verminderen en de stemming en het zelfvertrouwen te verbeteren," merkt Karolien op. "Het is mooi om te zien hoe deelnemers openbloeien door de verhalen en de gedeelde ervaring."

"Veel deelnemers ontdekken niet alleen een nieuwe interesse in lezen, maar ook een dieper gevoel van rust en voldoening," besluit Karolien.

datum 11/07/2024